דף הבית » סיטי (CT) לב
סיטי (CT) לב
סיטי (CT) לב או צנתור וירטואלי, היא בדיקה לא פולשנית ומדויקת להפליא המספקת תמונת מצב מפורטת של הלב, ומאפשרת לרופאים לדעת את מצבו בצורה המיטבית. בדיקת סי.טי. לב משמשת לכמה מטרות, הן אבחוניות (במידה וישנה מחלת מסוימת) והן במסגרת הרפואה המונעת, שהתפתחה מאוד בשנים האחרונות.
מה זה צנתור וירטואלי?
מדי שנה נרשמים בישראל כ-30,000 מקרים של התקף לב, כשלמעלה מ-4,000 מהם מסתיימים במוות. הסיבה להתרחשותו של אירוע קשה זה היא טרשת עורקים, מחלה המתפשטת באופן הדרגתי ובתחילה כלל אינה מורגשת. אולם ההיצרות המתמשכת של העורקים הכליליים (כתוצאה מהצטברות חומרים שומניים, סידן ועוד.) פוגעת בזרימת הדם ללב ובסופו של דבר עלולה להסתיים אף במוות.
גורמי סיכון לטרשת עורקים:
- אנשים הסובלים מהשמנת יתר.
- רמה גבוהה של כולסטרול (LDL) ורמה נמוכה של כולסטרול (HDL).
- סוכרתיים.
- מעשנים.
- יתר לחץ דם.
- היסטוריה משפחתית של מחלות לב.
- מתח נפשי גבוה.
- השפעות הגיל: גברים מעל 45 ונשים מעל 55.
צנתור וירטואלי של הלב, באמצעות בדיקת CT, מאפשרת זיהוי מוקדם של טרשת עורקים, עוד בשלב בו ניתן לטפל בה ביעילות ובטרם השפעת היצרות העורקים הופכת לקטלנית. בדיקה מציגה דגימה מדויקת של עורקי הלב ומצבם. הדיוק של סיטי לב מאפשר זיהוי מוקדם של טרשת עורקים יותר ממיפוי לב או אקו לב במאמץ. הבדיקה מהירה (20-30 דקות) ואינה פולשנית, כך שניתן לחזור מיד אחריה לשגרה.
למי מומלץ לבצע בדיקת סיטי לב?
בדיקת סיטי לב מומלצת במגוון מצבים שבהם דרוש בירור נוסף על מצב הלב כמו:
- אנשים הסובלים ממום בלב.
- בדיקה לפני ניתוח לב.
- אנשים הסובלים מכאבים בחזה, חולשה בעת מאמץ או קוצר נשימה.
- אנשים שעברו בדיקות אחרות אך תוצאותיהן אינן חד משמעיות.
- אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות לב שרוצים לבצע בדיקת מנע.
- אנשים שהותקן בליבם תומכן או מסתם מלאכותי.
מי לא יכול לבצע סיטי לב?
ישנן אוכלוסיות מסוימות שהבדיקה אינה מתאימה להן או שהיא לא תהיה אפקטיבית. הבדיקה אינה מתאימה לאנשים הסובלים מבעיות בתפקוד הכלייתי, רגישות ליוד, ובעלי הפרעות כרוניות בקצב הלב. בנוסף, לגברים בני 70 ומעלה הסובלים מסכרת לא מומלץ לבצע את הבדיקה, שכן היא עלולה שלא להציג כראוי את הבעיה שיש לטפל בה. במקרים בהם יש חסימה רצינית של העורקים יש לבצע צנתור טיפולי באופן מיידי ולא לחכות לבדיקת הדמיה נוספת.
כיצד מתבצעת בדיקת CT לב?
לפני הבדיקה יש לצום 4 שעות לפחות כולל נוזלים. כדי שהבדיקה תניב את התוצאות האיכותיות ביותר דופק הלב צריך לעמוד על 60 פעימות בדקה. לכן מרבית המטופלים יצטרכו ליטול כדור מאט דופק שהרופא ייתן להם טרם הבדיקה. כחלק מההכנה לבדיקה תמלאו שאלות רפואי, תעברו בדיקה גופנית על ידי הרופא ותציגו בדיקות דם לתפקודי כליות ואק״ג במנוחה.
הבדיקה אינה פולשנית ואינה כואבת, היא מתבצעת בשכיבה וללא הרדמה. על הנבדק יודבקו מדבקות על בית החזה המחוברת למוניטור אק״ג שמתעד את פעילות הלב. יוזרק למטופל חומר ניגוד לווריד שמאפשר תוצאות מדויקות יותר. הסריקה עצמה נמשכת כ-10 שניות.
לאחר הבדיקה המטופל יתבקש לשתות הרבה מים על מנת לשטוף החוצה את חומר הניגוד, ולאחר שהרופא רואה שהמטופל יציב וחש בטוב הוא משוחרר הביתה.
היתרון של צנתור וירטואלי – סיטי לב
בדיקת סיטי לב היא אלטרנטיבה טובה לצנתור האבחוני הפולשני. היא מאפשרת להדגים את עורקי הלב בבהירות ללא חדירה פולשנית. בכך היא מאפשרת זיהוי מוקדם של חסימות עורקים, ללא כאב וללא החלמה. בכך היא מאפשרת למנוע התקפי לב, חסימות עורקים מתקדמות וכל אלה בנוחות מקסימלית למטופל.