הבטן מכילה כמה מהאיברים החשובים ביותר בגוף האדם כמו הלבלב, הכבד והמעי, לכן כאשר מופיעות בעיות רפואיות באזור הבטן אנו רוצים לקבל תמונה מלאה ומדויקת של המצב. במצב כזה, מעט כלי אבחון משתווים לאיכות ולדיוק של בדיקת סיטי (CT) בטן. הדמיה זו מסייעת לאנשי מקצוע רפואיים לגלות אינספור של מצבים רפואיים ולקבל תובנות קריטיות על מצב המטופל.
מהי בדיקת סיטי (CT) בטן?
CT הם ראשי תיבות של Computed Tomography, בעברית – טומוגרפיה ממוחשת. בדיקת CT מסתמכת על יכולתן של קרני רנטגן לחדור אל הגוף ולשקף את מה שבתוכו. מאחר וסריקת הסיטי מתבצעת בזוויות רבות, המכשיר מייצר תמונה תלת ממדית מפורטת של האיבר או האזור המבוקש כמו הכבד, הכליות, המעיים, הטחול ועוד. הבדיקה היא הליך לא פולשני שנמשך בדרך כלל 10 עד 30 דקות. בזכות התמונה המדויקת של בדיקת CT בטן נותן לזהות מצבים רפואיים כמו גידולים, מצבים דלקתיים, פציעות וזיהומים.
מתי מומלץ לבצע את הבדיקה?
בדיקת CT משמשת את הרופאים ככלי מרכזי באבחון מצבים רבים כמו:
- חשש לזיהומים שונים בחלל הבטן, בייחוד בכליות.
- סרטן של מערכת הלימפה (לימפומה).
- חסימת מעיים.
- חשש לפגיעה באברים בבטן כתוצאה מחבלה.
- חשש להימצאות אבנים בדרכי המרה או בכליות.
- חשש לגידולים סרטניים בכליות, בכבד, במעי או בלבלב.
- מעקב אחר גידולים סרטניים.
- דלקות שונות בחלל הבטן, ובפרט דלקת בתוספתן (אפנדיציט), דלקת במעי (גסטרואנטריטיס), דלקת בלבלב ושחמת הכבד.
כיצד מתבצעת בדיקת סיטי בטן?
טרם הבדיקה לרוב המטופל יתבקש לשתות חומר ניגוד כדי לשפר את הנראות של מבנים מסוימים בגוף. אופציה נוספת הוא להזריק את החומר. חומר הניגוד מבוסס על יוד ומסייע לזהות את הרקמות הרכות בחלל הבטן. חשוב לציין שלמטופלים הסובלים מסכרת, מחלה בבלוטת התריס או תפקוד לקוי של הכליות לא מומלץ להשתמש בחומר ניגוד. חשוב ליידע את צוות המרפאה על מחלות רקע ולהגיע עם תוצאות דם עדכניות הכוללות תפקודי כליה.
במהלך הבדיקה המטופל נשכב על שולחן ייעודי ונכנס לסורק שמסתובב סביב הבטן ומצלם תמונות מפורטות של חלל הבטן. במהלך הבדיקה אנשים עשויים לחוש תנועה או לשמוע קולות זמזום. ככלל, ההליך אינו כואב ומהיר יחסית. לאחר הבדיקה חשוב לשתות הרבה מים על מנת להוציא מהגוף את חומר הניגוד.
מהם היתרונות של הבדיקה?
בדיקת CT בטן נפוצה מאוד בשל היתרונות הרבים שהיא מביאה איתה:
- דיוק גבוה – הבדיקה מציגה תמונה מפורטת ומדויקת של רקמות רכות ועצמות. לכן נעשה בה שימוש במצבים רפואיים קריטיים כמו גידולים סרטניים, שחמת הכבד, חסימה במעיים ועוד.
- מהירות – היחס בין מהירות הבדיקה לדיוק שהיא מספקת הוא בלתי נתפס. הבדיקה אורכת לרוב דקות בודדות ואין צורך לוותר על יום שלם בשבילה.
- מחיר נמוך – אמנם לרוב אנחנו לא משלמים על הבדיקה אלא קופת החולים, אך המחיר הנמוך שלה (כחמישית ממחיר MRI) מאפשר למערכת הבריאות לבצע בדיקות רבות.
- בדיקה לא כואבת ולא פולשנית – למעט אי נוחות קלה כתוצאה מהשכיבה על המיטה בחלל סגור, הבדיקה אינה כואבת ובמרבית המקרים ניתן לחזור לשגרה מיד לאחריה.
בדיקת CT בטן וחשיפה לקרינה
בדיקת CT אכן מייצרת קרינה המוגדרת כמייננת, כלומר כזו שעלולה לגרום להיווצרות נזק ל-DNA עם סיכון מסוים להיווצרות גידולים סרטניים. בדיקת סיטי בטן מכילה רמת קרינה גבוהה ביחס לבדיקות סיטי אחרות (פי 2 מ-CT ריאות ופי 5 מ-CT ראש). החשיפה לקרינה היא אכן שיקול, אך חשוב לציין שהתועלת בבדיקה גבוהה מאשר הסיכון שבקרינה. במכשירי CT חדשים הקרינה מופחתת ובמהלך הבדיקה משתמשים באמצעי זהירות. למרות זאת לנשים הרות ולילדים מומלץ לא לבצע בדיקת CT.
חשיבות הפענוח של הבדיקה
מאחר ובדיקת CT משמשת לזיהוי מצבים רפואיים רגישים כמו גידולים סרטניים, שחמת כבד או חסימת מעיים, פענוח מדויק שלה הוא בחשיבות עליונה. פענוח של בדיקת CT מתבצע על ידי רדיולוגים מוסמכים עם התמחות ייחודית של 5 שנים. בישראל קיים מחסור ברדיולוגים ועל כן עומסים כבדים על הרדיולוגים הקיימים. העומסים מייצרים המתנה ארוכה של כשבועיים מביצוע הבדיקה עד התוצאות שלה. ההשפעה הקריטית יותר של העומס היא טעויות בפענוח כתוצאה מקוצר זמן. טעויות בפענוח עלולות להוביל מצד אחד לאבחנה לא נכונה ולטיפול לא מתאים, ומצד שני לחוסר זיהוי של מצב רפואי ולחוסר טיפול שעלול להוביל להחמרה.
בשל העומס על השירות הציבורי, מטופלים רבים בוחרים בפענוח CT פרטי. כאשר מבצעים פענוח פרטי למעשה מעבירים את תוצאות ההדמיה לנוירו-רדיולוג בכיר ועתיר ניסיון. פענוח פרטי מאפשר לנוירו-רדיולוג להשקיע את כל הזמן הדרוש בפענוח מדויק לחלוטין, ותוצאות הפענוח מגיעות תוך 24 שעות.
אולי יעניין אותך גם: