בדיקת MRI - (אמ אר אי)

MRI (ראשי תיבות של הביטוי Magnetic Resonance Imaging, ובעברית: דימות תהודה מגנטית) הפך בשנים האחרונות לשם נרדף לבדיקה מדויקת להפליא ובטוחה לחלוטין, ובצדק, ושני החוקרים שפיתחו את המכשיר שחולל מהפכה של ממש בתחום הבדיקות הרפואיות, פול לוטרבור האמריקאי ופיטר מנספילד הבריטי, אף זכו בפרס נובל לרפואה בזכות תרומתם לאנושות (אגב, פרופסור אחר, ריימונד דמדיאן, רשם פטנט על הרעיון של סריקת גופו של אדם באמצעות התהודה המגנטית, עוד בשנת 1972, וכעבור 5 שנים אף ביצע בדיקה בפועל, על אחד הסטודנטים שלו, אולם מנספילד ולוטרבור הם אלה שהפכו את הרעיון למציאות ובפרט שילבו בו מודלים מתמטיים משוכללים שבזכותם ניתן לפענח במהירות את הממצאים).
כיום נערכות בדיקת MRI רבות מדי יום, ובכל העולם ניצלים חיי אדם בזכותן, ורבים אחרים זוכים לטיפול רפואי אפקטיבי במיוחד הודות לממצאי המכשיר המשוכלל ויכולות הפענוח הגבוהות של רופאים שהתמחו בכך.

סרטון הדרכה לבדיקת MRI

שאלות נפוצות על בדיקת MRI

בדיקת MRI, ראשי תיבות של Magnetic Resonance Imaging, נקראת בעברית בדיקת תהודה מגנטית. זוהי סריקה מלאה ומדויקת של האיברים הפנימיים, המתבצעת באופן לא פולשני ועושה שימוש בתהודה מגנטית. מכשיר ה-MRI עושה שימוש בשדה מגנטי חזק ובגלי רדיו. בזכות כך, מתקבלות תמונות ברורות ותלת ממדיות של האיברים הנבדקים ושל כלי הדם בגוף. בזכות התמונות האיכותיות הללו והמידע אפשר מתקבל בסריקה, אפשר ליצור עיבודים שונים של הנתונים ולראות את התמונה ממגוון רחב של זוויות. המכשור החדשני מאפשר גם כן לבצע פריסה ייחודית של תמונות האיברים שנסרקו במהלך הבדיקה, עד לקבלת חתכים מדויקים של כל מבנה בגוף. עובדה זו מאפשרת לרופאים לראות את התמונה בבהירות ולהתמקד בפרטים החשובים ביותר.

הבדיקה מבוססת כאמור על קיומם של שדות מגנטיים רבי עוצמה בתוך מכשיר התהודה המגנטית ועל שידור גלי רדיו באופן מתוכנן מראש.
בגוף האדם ישנם אטומי מימן רבים (שהרי חלק ניכר מגופנו הוא מים). אטומים אלה מושפעים מגלי הרדיו אותם משדר הטכנאי שמפעיל את המכונה, וזזים. לאחר שמופסק שידור אותם גלי רדיו, אטומי המימן חוזרים אל הנקודה בה היו ממוקמים מלכתחילה. כל התזוזות מתועדות על ידי מחשב, ובסופו של תהליך מאפשרות לרדיולוג (רופא האמון על פענוח בדיקות כגון אלה) לספק לרופאים המטפלים בנבדק תמונת מצב מפורטת ומדויקת אודות גופו ובפרט האיבר או האיברים שנבדקו.
בדיקת MRI משמשת לאבחון מדויק של מצב המוח, עמוד השדרה, איברים פנימיים חיוניים כגון הלבלב והכבד, הברכיים, הכתפיים ועוד, וניתן להיעזר בה גם עבור אבחון ילדים ואפילו עוברים בבטן אמם.
בחלק מהבדיקות ישנו צורך ללגום חומר ניגודי מיוחד, שמבוסס על יוד, כך שהממצאים יהיו ברורים וקלים יותר לפענוח. מאחר שישנם אנשים הרגישים ליוד, חשוב ליידע את אנשי המכון בו מתבצעת הבדיקה לגבי קיומה של אי ספיקת כליות ובכל מקרה יש להביא תוצאות בדיקת דם עדכניות כדי שהרופאים האחראיים יוכלו לוודא שאין בעיה כלשהי בתפקוד הכליות.

בדיקת MRI נמשכת כ- 20 דקות עד שעה, כשפרק הזמן המדויק בו הנבדק שוהה בתוך מכשיר ה- MRI משתנה בהתאם לאיבר או האיברים אותם יש לבדוק.
התהליך כולו נמשך זמן רב יותר, שכן ישנם מקרים בהם כאמור יש ללגום חומר ניגוד, פרוצדורה המאריכה באופן טבעי את השהייה במכון בו מתבצעת הסריקה.
מקרים אחרים המאריכים את השהות הם אלה בהם הנבדק חושש משהייה במקום סגור (והמכשיר המשמש לבדיקה הוא אכן חלל סגור). במקרים אלה הפיתרון המקובל הוא כדורי הרגעה, אותם נוטלים במכון כשעה לפני הבדיקה.

הבדיקה חיונית וחשובה ביותר לאבחון מדויק ולמעקב יעיל אחר מחלות ומצבים רפואיים. בין המצבים השכיחים ביותר נמנים גידולים סרטניים, מחלות עורקים (טרשת נפוצה), מחלות נוירולוגיות ופריצות דיסק.

ריכזנו עבורכם כמה מהממצאים שניתן לראות בבדיקה החדשנית הזו:

  • אבחון מחלות שונות של עמוד השדרה – פריצות דיסק, גידולים, שינויים מבניים.
  • אבחון מחלות או פגיעות במוח – חשד לגידול, כלי דם לא תקין, לחץ תוך-מוחי, מחלה של רקמת המוח, חבלות.
  • אבחון מחלות של כלי דם – הרחבה לא תקינה או חסימה. בדיקה זו מאפשרת קבלת תמונה של העורקים (MRA) ותמונה של הורידים (MRV).
  • אבחון מחלות ופגיעות במפרקים – מבוצעת בעיקר לפני ניתוחים אורתופדיים.
  • בדיקת שדיים – במיוחד עבור נשים הנמצאות בסיכון גבוה לפתח סרטן השד.
  • אבחון מחלות ופגיעות באיברי הבטן – לבלב, כבד, המעי הדק והמעי הגס, כליות ודרכי שתן.

דימות באמצעות תהודה מגנטית אינו כרוך בקרינה מייננת ועל כן נחשב בטוח לגמרי. יחד עם זאת, ישנן מספר מגבלות וקבוצות אוכלוסייה עבורן בדיקת MRI אינה אפשרית:
1. מי שבגופו מושתל קוצב לב – שכן השדה המגנטי רב העוצמה עלול לשבש את פעילותו התקינה של הקוצב.
2. מי שבגופו קיימים שתלי מתכת (למשל בשיניים) – שכן השדה המגנטי עלול להסיטם ממקומם.
3. מי שבגופו נותרו רסיסים – שכן גם הם עלולים לזוז ממקומם ולגרום לפגיעה פנימית חמורה.

אין כל תופעות לוואי בעקבות הבדיקה.

בדיקת MRI מאפשרת לבצע אבחון מדויק של מחלות ומצבים רפואיים שונים, בזכות התמונות האיכותיות והתלת ממדיות שהיא מפיקה. הבדיקה החדשנית מאפשרת לראות גם ממצאים התחלתיים וזעירים, אשר לא ניתן לראות בשיטות הדמיה אחרות כמו צילום רנטגן או CT, למשל. כמו כן, בשונה מצילום רנטגן, בבדיקת MRI לא נעשה שימוש בקרינה מייננת, ולכן היא נחשבת בטוחה ביותר, גם עבור נשים בהריון והעובר שלהן.

 
 
  • שהייה בת כ- 20 עד 60 דקות בחלל סגור – גם למי שאינו סובל מקלסטרופוביה זו עלולה להיות חוויה לא פשוטה.
  • קולות נקישה רמים – פעולת המגנט יוצרת רעש דמוי נקישה עוצמתית, וכששוכבים בתוך הגליל הסגור רעש זה עלול ליצור תחושות לא נעימות.
  • החובה לשכב מבלי לזוז – הבדיקה מתבצעת בשכיבה וחשוב מאוד להימנע ככל האפשר מתזוזה, משימה לא פשוטה עבור רובנו.
  • המתח הכרוך בהליך רפואי שאינו יומיומי והחשש מפני הממצאים.

הטכנאי שמפעיל את המכשיר, וצוות המכון כולו, משתדלים לפוגג את המתח ולהשרות על הנבדק נינוחות. במקרים חריגים ניתן כאמור להיעזר בכדורי הרגעה ובמקרים קיצוניים במיוחד אף לעבור את הבדיקה תחת הרדמה.

השלב הקריטי בכל התהליך הוא לא הבדיקה עצמה אלא הפענוח.
מספר מכשירי ה- MRI בארץ נמוך יחסית וכתוצאה מכך ההמתנה לתור עלולה להיות ארוכה מאוד, כשבשורה ארוכה של מחלות ומצוקות ישנה חשיבות עצומה לאבחון מוקדם ככל האפשר – כך שקל להבין מדוע חשוב שהאבחון יהיה מדויק ולא יגרום לכך שעוד זמן יקר ירד לטמיון עקב אי זיהוי אבנורמליות כלשהי.
על חשיבותו העצומה של פענוח איכותי תעיד גם העבודה שנבדקים רבים פונים לאבחון נוסף על זה שמספק המכון בו התבצעה הבדיקה, כשהאבחון הנוסף מתבצע על ידי רדיולוג עתיר ניסיון.

בדיקת CT

לפרטים ושאלות: