דוח המעקב של מבקר המדינה מצביע על מצב עגום למדי – אזרחי ישראל מחכים בתורים ארוכים בצורה חסרת תקדים עבור בדיקות דימות. אז מה גורם לאותו מצב – ומה המשמעות שלו עבור אזרחי ישראל? והאם יש פתרון?
למה זמני ההמתנה כה ארוכים?
כדי להבין מה גורם לאותו מצב עגום מלכתחילה – נצטרך לבחון לעומק את הנתונים המופיעים בדוח. מסתבר כי מספר מכשירי הדימות בישראל הוא מהנמוכים ב-OECD. בנוסף, ההתנהלות עם אותה כמות מצומצמת הייתה כושלת לחלוטין מצד קופות החולים – שניסו לחסוך בעלויות ולמעשה רק החמירו את המצב. מהדוח עולה גם כי משרד הבריאות לא פעל בצורה נכונה על מנת להתאים את היקף הכוח האדם הדרוש. בנוסף, ניתן להבין גם כי אין שום תוכנית רב-שנתית עבור הצטיידות במכשירים נוספים כאלו. מטעם המשרד הגיבו כי הם “פועלים להגדלת מספר מכשירי ה-MRI בשנים הקרובות”.
כמה מכשירים יש היום?
היום יש ברפואה הציבורית בישראל יש כ-60 מכשירי MRI, 93 מכשירי CT ו-20 מכשירי PET CT. כולם מיועדים עבור אבחון של מחלות כמו סרטן. מאז 2014, הוספו בסך הכל 73 מכשירים. אולם, מן הנתונים העולים בדוח ניתן להבין בהחלט כי למרות תוספת זו, עדיין הכמויות הקיימות אינן מספקות מענה איכותי על המחסור והביקוש הקיימים. לכל מיליון בני אדם יש בישראל כ-6.6 מכשירי MRI בלבד. לצורך השוואה – בארה”ב, בה חברות הביטוח הפרטיות הן אלו שממנות את הבדיקות הללו יש 38 מכשירים.
האם הפיזור הגיאוגרפי משפיע על זמני ההמתנה?
ממידע נוסף העולה בדוח ניתן להבין כי הפיזור הגיאוגרפי של המכונים המקושרים לכל קופה מוגבל. מספר זה מצומצם ברמה ניכרת בהשוואה לפיזור הארצי של כלל ספקי בדיקות הדימות. במצב בו חברי הקופות מופנים בעדיפות ראשונה למכונים ה”מקושרים” משיקולים כלכליים – הנגישות והזמינות של הבדיקות עצמן בהחלט אינן מספקות מענה ראוי.
מה עוד משפיע על זמן ההמתנה?
לא רק הפיזור הגיאוגרפי משפיע על זמן ההמתנה הארוך. גם המודל הכלכלי עליו אנחנו מתבססים ברפואה הציבורית בכל הנוגע לביצוע בדיקות משפיע בהחלט. על מנת להימנע מתשלום לבתי חולים עבור בדיקות אלו, או לכל הפחות לצמצם אותו – קופות חולים יעדיפו להעביר מטופלים לבדיקות במכונים שלהן. פיזור חלקי זה, לצד ניסיון לחיסכון כספי מקסימלי – באים על חשבון החולים, והם אלו שיוצרים זמני המתנה ארוכים בצורה לא פרופורציונלית. גם כוח האדם משפיע על זמני המתנה אלו – בפרט מחסור משמעותי ברדיולוגים. מהדוח עולה גם כי אין למשרד הבריאות די מידע על מספר הרדיולוגים.
פענוח פרטי, מהיר ומדוייק
פרופ’ חן הופמן הוא מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, ואחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות במרכז הרפואי על שם שיבא, בית החולים תל השומר. פרופ’ הופמן מציע פענוח פרטי מהיר שעונה על הצורך שלכם שלא תמיד ניתן להשיג במהירות דרך משרד הבריאות. פענוח פרטי אצל פרופ’ חן הופמן הוא תוך 24 שעות בלבד. התקשרו לייעוץ או שלחו פרטים בטופס צור קשר.