ממצאים נפוצים בפענוח MRI מוח

תוכן עניינים

ממצאים נפוצים בפענוח MRI מוח

באופן כללי, ניתן לחלק את הממצאים של MRI מוח ל-3 קבוצות: הקבוצה הראשונה היא ממצאים שפירים, הקבוצה השנייה היא ממצאים סרטניים והקבוצה השלישית היא ממצאים אחרים. קראו על ממצאים נפוצים בפענוח MRI מוח.

ממצאים נפוצים בפענוח MRI מוח שפירים (לא סרטניים):

שינויים על רקע גיל-

  • אטרופיה: אטרופיה מוחית קורית כאשר תאי המוח והרקמות שלו מתנוונות. ממצא זה יכול להתרחש עקב גיל מתקדם, רקע גנטי, לחץ או פגיעה בזרימת הדם ובעקבותיה פגיעה באספקת החמצן לתאי המוח.
  • :Leukoaraiosis שינוי בחומר הלבן של המוח. הוא נצפה לרוב במבוגרים, אך לעיתים גם בצעירים. שינוי זה לרוב נגרם עקב מיקרו-דימומים, איסכמיה או חוסר באספקת דם, נזק לדפנות כלי דם ועוד, ולכן בדרך כלל מעיד על בעיות בכלי דם קטנים.

שינויים בכלי דם-

  • Microbleeds: דימומים קטנים במוח שעשויים להעיד על בעיות בכלי דם, שנגרמות עקב יתר לחץ דם למשל. לעיתים, הם מהווים מצבים מקדימים לשבץ מוחי איסכמי או המורגי, וכן מהווים גורם סיכון לדמנציה או הידרדרות קוגניטיבית.
  • Cavernous malformations: מומים בכלי דם במוח. במקרים אלו, דופן כלי הדם דקה וחלשה, כך שעשויה לגרום לדליפת נוזל הדם לרקמות הסמוכות. דליפה זו עשויה להזיק לרקמה ולגרום לבעיות נוירולוגיות ובמקרים נדירים אף לשבץ מוחי.

מחלות דלקתיות-

  • Multiple sclerosis (MS): מחלה אוטואימונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. זו היא מחלה דלקתית כרונית שמשבשת את הפעילות התקינה של מערכת החיסון וגורמת לה לתקוף את חלבון המיאלין, שעוטף את שלוחות תאי עצב ועוזר להעברת המסרים בין תאי העצב השונים.
  • Sarcoidosis: מחלה דלקתית שיכולה להשפיע על מערכות שונות בגוף, כולל המוח. התסמינים שלה מגוונים ויכולים להופיע במערכות רבות בגוף, כמו מערכת הנשימה, השלד והשרירים וכן מערכת העצבים.

גידולים שפירים-

  • Meningioma: גידול שפיר בקרומי המוח. זהו הגידול הגולגולתי השכיח ביותר, ונוצר מהקרומים שעוטפים את המוח. תסמיניו נגרמים עקב הלחץ של הגידול על מבנים הסמוכים אליו, כמו עצב הראייה למשל.
  • Schwannoma: גידול שפיר של תאי עצב. מרבית גידולים אלו קטנים וממוקמים על גבי עצבים קטנים כך שאינם מתגלים כלל. במקרים בהם הם גדלים על עצב מרכזי וממשיכים לגדול, הם עשויים לגרום להפרעה בפעילות התקינה של העצב.

ציסטות-

  • Arachnoid cyst: ציסטה ארכנואידלית היא כיס המלא בנוזל שדרתי בין קרומי המוח. לרוב הן נשארות א-סימפטומטיות, אך לעיתים רחוקות הן עלולות לגדול וללחוץ על הרקמות הסמוכות, וכך עשויות לגרום לפגיעה נוירולוגית או עלייה בלחץ התוך גולגולתי.
  • Pineal cyst: ציסטה בבלוטת האצטרובל. בלוטה זו ממוקמת במרכז המוח ואחראית על הפרשת הורמונים הקשורים במחזור השינה. תסמינים במקרים אלו עשויים לכלול כאב ראש, פגיעה בראייה או הצטברות נוזלים ברקמת המוח.

ממצאים ממאירים (סרטניים):

גידולי מוח ראשוניים-

  • Gliomas: סוגים שונים של גידולים שמקורם בתאי גליה במוח. הסימפטומים במקרים אלו תלויים בחלק של מערכת העצבים שהושפע, וביניהם כאבי ראש, הקאות, פרכוסים או לחץ תוך גולגולתי מוגבר.
  • Medulloblastoma: גידול ממאיר באזור המוח הקטן לרוב, המתפתח מתאי מוח קטנים שמהווים שריד מההתפתחות העוברית. גידול זה שכיח בילדים ונדיר במבוגרים, ותסמיניו כוללים כאבי ראש, בחילות והקאות, חוסר קואורדינציה ופגיעה בראייה.
  • גרורות מוחיות: גידולים סרטניים שהתפשטו למוח מאיברים אחרים בגוף. הן מתרחשות ב10%-30% מחולי הסרטן, ובעיקר במקרים של סרטן ריאה. הן נדירות יותר במקרים של סרטן לבלב, ערמונית, חלל הפה וסרטני עור שאינם מלנומה.

ממצאים נפוצים בפענוח MRI מוח אחרים:

  • Stroke (שבץ מוחי): מוכר גם כאירוע מוחי, ויכול להיות איסכמי (חסימה של כלי דם) ב90% מהמקרים או המורגי (דימום) ב10% מהמקרים. שבץ עלול לגרום לנזק זמני או קבוע ברקמת המוח, עקב ירידה בזרימת הדם לאותו אזור.
  • Hydrocephalus (הידרוצפלוס): הצטברות של נוזל שדרתי במוח, עקב הפרעה בניקוזו או בספיגתו. מצב זה מעלה את הלחץ התוך גולגולתי, ולאורך זמן עשוי לגרום להפרעות בתפקוד הקוגניטיבי ולנזק מוחי.
  • Chiari malformation: מום מולד בו חלק מהמוח הקטן נמצא בתעלת השדרה, ובכך גורם לצפיפות וללחץ באזור. לעיתים ניתן לחיות חיים שלמים עם מום זה ללא הפרעה, אך במקרים אחרים ייתכנו תסמינים כמו כאבי ראש, סחרחורות, הקאות ועוד.
  • Normal pressure hydrocephalus (NPH): סוג של הידרוצפלוס עם לחץ תקין בנוזל המוח. מצב זה יכול לקרות בכל גיל, אך נפוץ יותר במבוגרים ועשוי להיגרם מדימום, טראומה, זיהום, גידולים או סיבוך לאחר ניתוח.
  • Encephalitis (דלקת המוח): דלקת של רקמת המוח שלרוב נגרמת על רקע זיהומי. תסמיניה כוללים כאבי ראש, בלבול ועייפות, אך במקרים חמורים יותר גם פרכוסים, רעד, הזיות ובעיות זיכרון.

פענוח פרטי על ידי פרופ' חן הופמן

בימינו, בזכות היתרונות הרבים של בדיקת הMRI, הביקוש לבדיקה מאוד גבוה, ויוצר תורים ארוכים מאוד. לעיתים, כדאי לשקול לבצע בדיקת ופענוח MRI באופן פרטי בכדי לחסוך זמן יקר. פענוח פרטי שמתבצע על ידי פרופ' חן הופמן, מתבצע ביעילות ובמהירות, וכך חוסך זמן רב, מתח וחוסר ודאות. פענוח פרטי גם מבטיח דיוק מירבי ותשומת לב רבה יותר של הרופא לבדיקה בשל עומס מופחת, ובכך נמנעות שגיאות שנעשות במהלכו.

פרופ' חן הופמן, נוירורדיולוג בכיר
פרופ' חן הופמן, נוירורדיולוג בכיר

מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה ואחראי על הדמיית מוח בילדים ועוברים בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. מדריך ומרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב.
זקוקים לייעוץ, חוות דעת או פענוח מהיר של MRI או CT? צרו קשר.

צרו קשר
לפרטים ושאלות נוספות: