המוח הוא כמובן החשוב שבאיברים שלנו. הוא זה שאחראי על כל המערכות בגוף ועל כל התפקודים החיוניים ובהתאם כל בעיה באחד האזורים במוח עלולה לפגוע קשות בשגרת החיים שלנו ובמקרים מסוימים אף להוביל למוות. כשנדרש אבחון מדויק של מצב המוח הבדיקה המומלצת היא MRI – דימות בתהודה מגנטית .(Magnetic Resonance Imaging) סיבה אחת היא רמת הדיוק הגבוהה, סיבה שנייה היא היתרון המשמעותי של בדיקה זו על פני אופציות אחרות כשמדובר על איברים שהם חלק ממערכת העצבים המרכזית ועוד סיבה היא שב-MRI אין קרינה (בניגוד למשל ל-CT).
על-מנת למצות את היתרונות של הדימות בתהודה מגנטית חשוב מאוד שגם הפענוח יהיה מושלם. בעמוד זה תוכלו למצוא מידע לגבי האופן שבו מתבצעת הבדיקה, המקרים שבהם מומלצת הבדיקה והדרכים השונות לפענח את התוצאות.
באילו מקרים מומלצת בדיקת MRI של המוח?
תוצאות MRI מוח מדגימות את הנעשה באזורים השונים של האיבר החיוני, בהתאם לאבחון הדרוש. בין השאר מתבצעת בדיקה זו כשישנו חשד למומים מולדים במוח, כשרוצים לאשר או לשלול קיום גידולים, דימומים או זיהומים, כשישנה מחלה כרונית כמו טרשת נפוצה ורוצים לברר את מידת הפגיעה שלה במוח, במקרים של הפרעות הורמונליות עקב בעיה בהיפופיזה (בלוטת יותרת המוח), לאחר אירוע מוחי, כשישנו חשד למפרצת בכלי דם או חסימה ועוד. בנוסף, MRI יכול לסייע באבחון מצבים כגון ניוון מוחי, מחלת אלצהיימר, מחלת פרקינסון והפרעות נוירודגנרטיביות אחרות. הוא חיוני גם במקרים של פציעות מוח טראומטיות, שכן הוא מאפשר להעריך נזקים וסיבוכים אפשריים.
כיצד מתבצעת בדיקת MRI מוח?
הבדיקה מתבצעת כשהאדם שוכב על מעין מיטה צרה שמוכנסת אל מכשיר ה-MRI, שצורתו מזכירה מנהרה קצרה. במהלך הבדיקה, שאורכת בין 20 דקות ל-50 דקות בהתאם לממצאים שאותם רוצים לברר, אסור לזוז – תוצאות MRI מוח מושפעות מאוד מתנועה ועלולות לצאת מטושטשות. בהתאם ייעשה בחלק מהמקרים שימוש במתקן שמחזיק את הראש כך שלא יזוז. במקרים אחרים ייתכן צורך בהרדמה (למשל כשמדובר על ילד קטן שלא יכול לשכב בלי תזוזה חצי שעה, או כשישנם נבדקים בעלי קלאוסטרופוביה).
לעתים תתבצע בדיקת ה-MRI מוח בעזרת חומר ניגוד שנקרא גדוליניום. הוא ניתן בזריקה ועוזר “לצבוע” כלי דם במוח כך שהפענוח יהיה נוח יותר. ההכנות ל-MRI מוח כוללות בדיקות דם (בין השאר כדי לוודא שאין בעיות בכליות שעלולות להחריף עקב הגדוליניום) וצום של מספר שעות לפי ההנחיות הספציפיות שתקבלו. כמו כן חשוב להיכנס אל המכשיר בלי חפצים ממתכת, משקפיים וכרטיסי אשראי שכן בתוכו שורר שדה מגנטי חזק מאוד.
במהלך השהות ב-MRI ישנה תקשורת עם הטכנאי שמפעיל את המכשיר. מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם (אלא אם כן עברתם אותה בהרדמה). תוצאות הפענוח מתקבלות תוך שבועיים.
מי מפענח את הממצאים שמספק מכשיר ה-MRI?
פענוח תוצאות MRI מוח הוא כאמור חוליה קריטית בשרשרת האבחון. מדובר, למעשה, בתהליך שבמסגרתו מומחים מנתחים את הסריקה הוויזואלית המיוצרת על ידי ה-MRI. למען הסר ספק – פענוח בדיקת MRI מוח הוא אינו דבר של מה בכך. זהו הליך מורכב אשר מצריך בחינה של נוירורדיאולוג מיומן ומנוסה, אשר מתמחה באופן פרטני בהדמיות מוח. אכן, בכל מכוןMRI מקצועי כמו המכון של פרופ' חן הופמן, מועסקים רדיולוגים – רופאים שעברו התמחות ספציפית בפענוח תוצאות אמצעי דימות שונים כמו MRI, אולטרסאונד, CT ועוד – והם אלה שמופקדים על הפיכת ממצאי הסורק למידע קונקרטי על מרכיבי המוח השונים.
פענוח מדויק של בדיקת MRI מוח מבטיח שהרופא המטפל יוכל לקבל החלטות מושכלות בנוגע לאבחון מצבו של המטופל ולגבש עבורו תוכנית טיפולית סדורה ומותאמת אישית. פענוח תוצאות MRI מוח עשוי להיות קריטי במיוחד כשמדובר באבחון מצבים נוירולוגיים רגישים.
מדוע כדאי לבחור בשירותי פענוח פרטיים?
שירותי פענוח פרטיים של בדיקות MRI מציעים למטופלים מספר יתרונות משמעותיים.
- קבלת תוצאות במהירות המרבית – אחד מהיתרונות העיקריים הטמונים בבחירה בשירותי פענוח פרטיים הוא המהירות שבה תוצאות הבדיקה מתקבלות. במערכת הבריאות הציבורית, חולים חווים פעמים רבות זמני המתנה ארוכים במיוחד לנוכח הביקוש הרב לסריקות MRI ולנוכח העובדה כי קיים מספר מצומצם של מומחים ברדיולוגיה.
- טיפול מותאם אישית ותשומת לב פרטנית – יתרון משמעותי נוסף של פענוח פרטי הוא תשומת הלב האישית שמקבל כל מטופל. אכן, במערכת הבריאות הציבורית, כמות המקרים העצומה שעומדת על הפרק בו זמנית עלולה להגביל את הזמן שרדיולוג יכול להקדיש לניתוח של כל סריקה, באופן אשר מגדיל את הסבירות לטעויות או להחמצות בזיהוי.
- מתן מענה מדויק ויעיל למצבים מורכבים – כשמדובר באבחון מצבים נוירולוגיים נדירים או מורכבים במיוחד, הדיוק של פענוח בדיקת ה-MRI עשוי להשפיע באופן משמעותי על אפשרויות הטיפול ואף על תוצאות הטיפול.
שאלות ותשובות
-
האם בדיקת MRI מוח בטוחה?
כן, MRI היא בדיקה לא פולשנית המשתמשת בשדות מגנטיים ובגלי רדיו, ללא כל חשיפה לקרינה, מה שהופך אותה לאופציה בטוחה יותר בהשוואה לצילומי רנטגן או לסריקות CT.
-
כמה זמן לוקחת בדיקת MRI מוח?
בדיקת MRI מוח נמשכת בדרך כלל בין 20 ל-50 דקות. פרק הזמן המדויק תלוי במורכבות המצב הדורש פענוח.
-
האם אצטרך הרדמה במהלך בדיקת ה-MRI מוח?
על פי רוב, אין צורך בהרדמה במהלך ביצוע בדיקת MRI מוח. יחד עם זאת, כאשר מדובר בילדים צעירים או במטופלים בוגרים אשר לוקים בקלסטרופוביה חמורה, ניתן לבצע הרדמה על מנת להבטיח שהם יישארו דוממים במהלך הסריקה.
-
מה תפקידו של חומר ניגוד בבדיקת MRI מוח?
חומר ניגודי, כגון גדוליניום, עוזר לשפר את הנראות של כלי הדם ושל אזורים מסוימים במוח, ועל כן מאפשר הדמיה ואבחון מדויקים יותר.
-
באיזו מהירות אקבל את תוצאות בדיקת ה-MRI מוח שלי?
תוצאות בדיקת ה-MRI זמינות בדרך כלל תוך שבועיים החל מיום הבדיקה. לצורך פענוח מהיר יותר, פרופ' הופמן מציע קריאות MRI פרטיות מזורזות ומקצועיות.
-
מדוע כדאי לי לבחור בפענוח פרטי?
שירותי פענוח פרטיים, כמו אלו שמציע פרופ' חן הופמן, מספקים תוצאות מהירות ומקצועיות ולפיכך גם שקט נפשי שאין שני לו.
פרופ' חן הופמן – נירודיאולוג מומחה אשר נמנה עם בכירי הנויררדיאולוגים בישראל – גאה להציע שירותי פענוח פרטי מהירים ומקצועיים של בדיקות MRI מוח. לנוכח ניסיונו עתיר השנים בפענוח מגוון רחב של מצבי מוח מורכבים – החל מגידולים ועד למחלות ניווניות – פרופ' הופמן מבטיח שמטופליו יזכו באבחון מהיר ככל הניתן, מבלי להתפשר ולו לרגע על הסטנדרטים המקצועיים הגבוהים ביותר. אין ספק כי בחירה בשירותי פענוח פרטיים מבטיחה יחס אישי, אנושי, יסודי ואיכותי יותר – שהוא קריטי לצורך מתן טיפול מיטבי.